skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj tagliatelle zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, włóż do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
2. Rozłóż kawałek masła na głębokiej patelni, wlej oliwę z oliwek, Wyślij do ognia. Podczas podgrzewania olejów obierz czosnek, pokrój każdy goździk na pół i włóż do rozgrzanej mieszanki olejów. Smaż czosnek na ciemny kolor, aby odebrać cały smak, a następnie usuń goździki.
3. Drobno posiekaną szalotkę rozprowadzamy w oleju o smaku czosnkowym, gotujemy przez 2-3 minuty do miękkości, następnie posypujemy mąką i wlewamy cydr, mieszamy.
4. Wlej śmietanę do powstałej masy, dodaj sól i tymianek, gotuj, aż zgęstnieje (zajmie to od 2 do 3 minut), od czasu do czasu mieszaj.
5. Dodaj krewetki do sosu i gotuj, aż będą różowe, około 3 minut.
6. SOS usuwamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posypujemy sokiem z cytryny. Smakujemy, jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dostosowujemy do smaku.
7. Połącz kremowy sos z tagliattelą, wymieszaj i natychmiast podawaj.
jak apetycznie wygląda! Pospiesz się, aby skosztować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Cydr - 45 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g