makaron rożki granatowe

obfity obiad dla rodziny! Tak proste, smaczne i szybkie! Makaron granatowy to kuchnia mojej babci) pamiętam, jak jako dziecko było to moje ulubione danie. Teraz sam gotuję taki makaron, mój mąż lubi, a mój syn jeszcze nie skosztował, jest za wcześnie, aby nadal zapalał się po marynarce))
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 51 % 33 g
370 kcal
IG: 3 / 97 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

2. Połóż kawałek masła na patelni, wyślij do ognia, dodaj olej roślinny i ułóż przygotowaną cebulę, smaż, aż będzie przezroczysta.

3. Połóż mięso mielone na cebuli, rozgnieć widelcem, gotuj na średnim ogniu, aż cała wilgoć wyparuje (około 10 minut).

4. Dodaj sól i czarny pieprz do mielonego mięsa, a także liść laurowy, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką.

5. Podczas gdy mięso mielone jest nalegane, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (staram się brać produkty z pszenicy durum).

6. Włóż gotowy makaron do mięsa mielonego, wymieszaj, przykryj i wyślij do ognia. Podgrzej naczynie przez 1-2 minuty i podawaj!

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy