lukier lustrzany z puree jagodowym i białą czekoladą
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Przede wszystkim zajmiemy się przygotowaniem żelatyny, zalej ją wodą, jak wskazano w instrukcji, podczas gdy pęcznieje, przygotuj przecier truskawkowy.
2. Jagody są myte i oczyszczane z łodyg. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Mamy jednorodną masę, bez nasion i grudek. Wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj wrzącą wodę, mieszaj trzepaczką, aż proszek się rozpuści.
3. Przenieś puree truskawkowe na patelnię i wlej mleko, dodaj cukier, ciężką śmietanę i syrop. Stawiamy patelnię na małym ogniu i doprowadzamy masę do wrzenia.
4. W kuchence mikrofalowej rozpuść czekoladę i dodaj do masy truskawkowej. Wprowadzamy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Gotowy lukier pokrywamy folią spożywczą i można go przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g