lukier lustrzany z puree jagodowym i białą czekoladą

zaskakująco smaczny i piękny lukier z jagodami! Świetny pomysł na dekorowanie świątecznych deserów. Nie tylko smaczne, ale także zdrowe, bez barwników i aromatów. Ciasto z lukrem jagodowym sprawi, że każda uroczystość będzie niezapomniana i stanie się bajeczną ozdobą świątecznego stołu!
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 83 % 52 g
299 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Przede wszystkim zajmiemy się przygotowaniem żelatyny, zalej ją wodą, jak wskazano w instrukcji, podczas gdy pęcznieje, przygotuj przecier truskawkowy.
2. Jagody są myte i oczyszczane z łodyg. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Mamy jednorodną masę, bez nasion i grudek. Wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj wrzącą wodę, mieszaj trzepaczką, aż proszek się rozpuści.
3. Przenieś puree truskawkowe na patelnię i wlej mleko, dodaj cukier, ciężką śmietanę i syrop. Stawiamy patelnię na małym ogniu i doprowadzamy masę do wrzenia.
4. W kuchence mikrofalowej rozpuść czekoladę i dodaj do masy truskawkowej. Wprowadzamy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Gotowy lukier pokrywamy folią spożywczą i można go przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy