Klasyczna lasagna Bolognese

Naucz się prawidłowo gotować włoską lasagne! Lasagne to bardzo smaczne danie, które jest całkiem możliwe do przygotowania w domu w rozległym domu i ulubionej kuchni:) dzielę się przepisem na bardzo smaczną lasagne, którą gotuję dla mojej rodziny.
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 32 % 12 g
258 kcal
IG: 17 / 75 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Seler i cebulę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Rozłóż przygotowane warzywa na patelni, smaż na oleju roślinnym do miękkości, a następnie dodaj mięso mielone, sól, wymieszaj, smaż przez 5 minut. W międzyczasie myjemy pomidory, kroimy w zgrabną kostkę, układamy na patelni i wlewamy wodę. Dusić składniki przez 20 minut. To będzie Bolognese.

2. A Dla beszamelu rozpuść masło w małym rondlu, wlej mąkę, wymieszaj. Zdejmij patelnię z pieca, dodaj gałkę muszkatołową, sól do smaku, wlej śmietanę, wymieszaj sos trzepaczką.

3. Gotuj arkusze lasagne we wrzącej wodzie przez 2 minuty.

4. Rozłóż trochę beszamelu na dnie naczynia do pieczenia, wyrównaj równą warstwą, a następnie umieść arkusz lasagne, posmaruj sosem bolońskim i ponownie beszamelem. W ten sposób zbieramy całą lasagne. Zetrzyj parmezan, posyp powierzchnię naczynia i wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piecz przez 30-40 minut.

pokrój gotową lasagne na porcje i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy