klasyczny puree z groszku

Przygotuj delikatne puree na obiad, zachwyć rodzinę! Przecier Grochowy u nas zawsze zjada się na & quot; hurra & quot;, nie obywa się bez: & quot;a można?"bardzo mnie to inspiruje do kulinarnych wyczynów)) dzielę się z Tobą przepisem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 50 % 12 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min

więc zacznijmy robić pyszne prawdziwe puree z groszku:

- włóż groszek do miski, zalej wodą (wystarczy 2 szklanki wody), pozostaw na 3 godziny;

- obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, włóż do grubościennej patelni, smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty;

- opuchnięty groszek myjemy pod bieżącą wodą (układam na sicie i w ten sposób mogę dokładnie umyć);

- rozłóż groszek na cebuli, wlej wodę (wrzącą wodę!), dodajemy sól i wysyłamy do ognia;

- gdy płyn w rondlu się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 50-60 minut.

podawaj na gorąco.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy