klasyczny puree z groszku
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
więc zacznijmy robić pyszne prawdziwe puree z groszku:
- włóż groszek do miski, zalej wodą (wystarczy 2 szklanki wody), pozostaw na 3 godziny;
- obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, włóż do grubościennej patelni, smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty;
- opuchnięty groszek myjemy pod bieżącą wodą (układam na sicie i w ten sposób mogę dokładnie umyć);
- rozłóż groszek na cebuli, wlej wodę (wrzącą wodę!), dodajemy sól i wysyłamy do ognia;
- gdy płyn w rondlu się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 50-60 minut.
podawaj na gorąco.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g