puree z groszku na wodzie

piękny dodatek na lunch lub kolację! Spróbuj! Puree z grochu ma bardzo delikatną strukturę, wspaniały smak i apetyczny wygląd, a czego jeszcze potrzebujesz na pyszny obiad? :) Najważniejsze jest poznanie podstawowych zasad gotowania. Wtedy wszystko pójdzie świetnie!
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 50 % 9 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Opłucz groszek, włóż do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do spęcznienia na 2 godziny.

2. Następnie ponownie umyj groszek, włóż do rondla, wlej wodę i wyślij na małym ogniu, gotuj przez godzinę.

3. Dodaj sól, zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego (w zasadzie można go również zmielić w stacjonarnym).

podawaj na gorąco, posypane ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy