pachnące buraki marynowane

Uniwersalny półfabrykat z buraków na każdą okazję! Marynowane buraki świetnie nadają się do każdego dania, można je stosować do mięsa, ryb, ziemniaków i innych warzyw. Zbieramy to pyszne i zdrowe warzywo w proc na zimę!
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
76 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dobrze umyj buraki. Włóż do rondla i napełnij wodą, gdy się zagotuje, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu. Gdy warzywa są gotowane, zanurzamy je w lodowatej wodzie, po czym skórkę można bardzo łatwo obrać.
2. Pokroić w kostkę i przenieść do wysterylizowanych słoików. Filtrujemy 1 litr wody, w której gotowano buraki, dodajemy przyprawy, sól i cukier.
3. Przestawiamy słoiki z burakami na patelnię i wlewamy do wieszaków ciepłej wody, po ugotowaniu sterylizujemy przez 20-30 minut, w zależności od objętości słoików. Następnie zwijamy pokrywki i usuwamy, aż ostygną w ciepłym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy