gulasz z kurczaka ze śliwkami
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1. Opłucz kurczaka pod wodą, osusz go. Pokrój na porcje. Wlej suszone śliwki ciepłą wodą i pozwól jej trochę namoczyć.
2. Na dnie suchych, dobrze umytych puszek z sodą rozłożyć przyprawy i suszone śliwki. Kładziemy kawałki kurczaka i posypujemy solą. Zamykamy puszki na wierzchu folią i wkładamy do zimnego piekarnika.
3. Gotuj w 170 stopniach przez około 2,5-3 godziny. Następnie zwijamy pokrywki i odkładamy do przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g