gulasz z kurczaka ze śliwkami

różdżka ratująca życie-gulasz na zimę ze śliwkami! Gotowanie gulaszu wcale nie jest trudne, wystarczy poczekać chwilę, gdy gotuje się w piekarniku. Suszone śliwki uzupełniają danie swoim smakiem i aromatem. Kto lubi ostrzej, możesz dodać trochę chili. Każdego roku staram się gotować gulasz według tego przepisu, gdy nie ma czasu na długie gotowanie, wystarczy otworzyć słoik.
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Opłucz kurczaka pod wodą, osusz go. Pokrój na porcje. Wlej suszone śliwki ciepłą wodą i pozwól jej trochę namoczyć.
2. Na dnie suchych, dobrze umytych puszek z sodą rozłożyć przyprawy i suszone śliwki. Kładziemy kawałki kurczaka i posypujemy solą. Zamykamy puszki na wierzchu folią i wkładamy do zimnego piekarnika.
3. Gotuj w 170 stopniach przez około 2,5-3 godziny. Następnie zwijamy pokrywki i odkładamy do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy