skład / składniki
metoda gotowania
1. Lepiej wybrać młodą cukinię, a następnie użyć jej ze skórką. Jeśli skórki warzyw są szorstkie, obieramy je i usuwamy nasiona. Pokrój w kostki, które wygodnie zmielisz.
2. Siekamy warzywa przez maszynę do mięsa i przenosimy na patelnię. Używam z grubym dnem, masa gotuje się równomiernie i nie przypala. Dodaj tam olej roślinny. Wymieszaj wszystko z koncentratem pomidorowym, solą i dodaj przyprawy do smaku, dobrze sprawdzają się chmiel suneli i suszona kolendra.
dusić masę przez 1 godzinę,a następnie wlać ocet.
3. Pozostałe składniki są również czyszczone i przepuszczane przez maszynę do mięsa. Wkładamy je do adżiki i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
4. Adjika jest natychmiast układana w wysterylizowanych słoikach i starannie zamykana pokrywkami.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g