Adżika z chrzanem i cukinią

przepis Adjiki z chrzanem sprawdzony od lat! Bardzo pomaga mi przekąska przygotowana według tego przepisu. Ugotuj ziemniaki lub makaron zimą, otwórz słoik Adjiki i lunch jest gotowy. Świetnie nadaje się do dań mięsnych i rybnych, można również dodawać do zup i dań głównych. Pamiętaj, aby przygotować Adjikę zgodnie z tym przepisem, to ratunek na zimę!
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Lepiej wybrać młodą cukinię, a następnie użyć jej ze skórką. Jeśli skórki warzyw są szorstkie, obieramy je i usuwamy nasiona. Pokrój w kostki, które wygodnie zmielisz.
2. Siekamy warzywa przez maszynę do mięsa i przenosimy na patelnię. Używam z grubym dnem, masa gotuje się równomiernie i nie przypala. Dodaj tam olej roślinny. Wymieszaj wszystko z koncentratem pomidorowym, solą i dodaj przyprawy do smaku, dobrze sprawdzają się chmiel suneli i suszona kolendra.
dusić masę przez 1 godzinę,a następnie wlać ocet.
3. Pozostałe składniki są również czyszczone i przepuszczane przez maszynę do mięsa. Wkładamy je do adżiki i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
4. Adjika jest natychmiast układana w wysterylizowanych słoikach i starannie zamykana pokrywkami.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy