adjika z chrzanem i jabłkami

na pewno ci się spodoba-aromatyczna i pikantna przekąska! Wspaniała przyprawa do mięsa i ryb. Możesz także dodać do zup na przykład w barszczu lub po prostu posmarować kanapkę. Pamiętaj, aby zanotować przepis na gotowanie pikantnej Adjiki z jabłkami!
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
78 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Dla Adjiki przygotowujemy warzywa: w bułgarskiej papryce odcinamy łodygę i oczyszczamy z nasion. Jabłka wybieramy odmiany słodko-kwaśne. Zakładamy rękawiczki, przecinamy papryczki chili na pół i obieramy nasiona nożem.
obierz pozostałe warzywa i pokrój na dowolne kawałki.
2. Zmiel wszystkie składniki maszynką do mięsa.
3. Rozłóż skręcone warzywa na patelni i gotuj, od czasu do czasu mieszaj szpatułką, gotuj przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj wszystkie pozostałe produkty, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
4. Gotową gorącą adżikę układamy w wysterylizowanych słoikach i zamykamy pokrywkami. Odwróć i przykryj ciepłym kocem, pozostaw nasz przedmiot do ostygnięcia, a następnie przechowuj go w ciemnym, chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy