skład / składniki
metoda gotowania
1. Dla Adjiki przygotowujemy warzywa: w bułgarskiej papryce odcinamy łodygę i oczyszczamy z nasion. Jabłka wybieramy odmiany słodko-kwaśne. Zakładamy rękawiczki, przecinamy papryczki chili na pół i obieramy nasiona nożem.
obierz pozostałe warzywa i pokrój na dowolne kawałki.
2. Zmiel wszystkie składniki maszynką do mięsa.
3. Rozłóż skręcone warzywa na patelni i gotuj, od czasu do czasu mieszaj szpatułką, gotuj przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj wszystkie pozostałe produkty, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
4. Gotową gorącą adżikę układamy w wysterylizowanych słoikach i zamykamy pokrywkami. Odwróć i przykryj ciepłym kocem, pozostaw nasz przedmiot do ostygnięcia, a następnie przechowuj go w ciemnym, chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g