marynowane buraki z chrzanem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Buraki myjemy bardzo dobrze. Następnie musimy go ugotować. Robię to na jeden z dwóch sposobów, możesz gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku.
jak ostygnie, obierz i pokrój w kostki lub kostki, jak chcesz.
2. Korzeń chrzanu jest czyszczony i wcierany na drobnej tarce. Nasiona kminku myjemy wrzącą wodą przez sito.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i ułóż w wysterylizowanych słoikach i zalej marynatą. Zwiń pokrywki i włóż do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania.
do marynaty: wymieszaj wodę z solą, cukrem. Zagotować. Dodaj 9% octu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g