marynowane buraki z chrzanem

marynowane buraki na zimę przepis na szybkie gotowanie. Marynowane buraki dodaje się do różnych potraw, robi się z nich sałatki lub doprawia olejem roślinnym i podaje jako dodatek. Wspaniały przepis i znalezisko dla gospodyń domowych, które lubią robić puste miejsca z tego warzywa.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
46 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Buraki myjemy bardzo dobrze. Następnie musimy go ugotować. Robię to na jeden z dwóch sposobów, możesz gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku.
jak ostygnie, obierz i pokrój w kostki lub kostki, jak chcesz.
2. Korzeń chrzanu jest czyszczony i wcierany na drobnej tarce. Nasiona kminku myjemy wrzącą wodą przez sito.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i ułóż w wysterylizowanych słoikach i zalej marynatą. Zwiń pokrywki i włóż do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania.

do marynaty: wymieszaj wodę z solą, cukrem. Zagotować. Dodaj 9% octu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy