marynowane buraki pikantne

Szybki sposób na przygotowanie pikantnej przekąski na zimę. Preparat przygotowany zgodnie z tym przepisem jest doskonale przechowywany przez długi czas i cieszy nas nie tylko jako przekąska sama w sobie, ale także jako składnik każdego dania, na przykład: Barszcz, śledź pod futrem. Przygotowanie tego przepisu nie zajmuje dużo czasu i wysiłku, ale jest bardzo pomocne w zimie!
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
43 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Do marynaty wlej wodę do rondla i wymieszaj cukier i sól nie jodowaną. Gdy się zagotuje, po pięciu minutach dodaj przyprawy i wyłącz. Pod zamkniętą pokrywką marynatę należy podawać przez kilka godzin.
2. W tym czasie gotujemy buraki. Warzywa korzeniowe gotujemy w całości, po dokładnym umyciu szczotką. Aby buraki zachowały swoją soczystość i jasność, należy je zanurzyć we wrzącej wodzie, a po ugotowaniu zanurzyć w bardzo zimnej wodzie, a następnie obrać. Pokrój w paski i przenieś do czystych, wysterylizowanych słoików.
3. Marynatę ponownie podpalamy. Jak tylko się zagotuje, wlej do niego 9% octu i wyłącz. Wlać buraki wrzącą marynatą. Przestawiamy słoiki z półfabrykatami na patelnię o odpowiedniej wielkości, wlewamy do niej gorącą wodę ,aby przykryła słoiki na ramionach (temperatura w rondlu nie powinna bardzo różnić się od temperatury półfabrykatu w słoikach, w przeciwnym razie słoik może pęknąć) i sterylizujemy przez 20-30 minut. Zwijamy słoiki, odwracamy je i pozwalamy słoikom ostygnąć pod ciepłym kocem. Następnie usuwamy je do przechowywania.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy