puree z grochu w płynie

nie wiesz, co podać na obiad? Przygotuj puree z groszku! Nie wiem, kto jak, ale mamy dość owsianki. Doceniane są również tłuczone ziemniaki, ale ponieważ gotowałem je kilka razy z rzędu, postanowiłem nieco zmienić repertuar. Dzisiaj zrobiłem tłuczone ziemniaki, ale nie z ziemniaków, ale z grochu. Okazało się po prostu super! Teraz wiem, jak zadowolić swoje wybredne dzieci))
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 63 % 10 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

1. Wlej groszek do głębokiej miski, wlej wodę w proporcji 1:2, pozostaw na trzy godziny, aby groszek puchł.

2. Spuść wodę, umyj spuchnięty groszek, włóż do rondla, zalej czystą zimną wodą.

3. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól i gotujemy przez 30-40 minut pod zamkniętą pokrywką.

4. Przed podaniem dodaj kawałek masła do puree.

bardzo smaczne z domowymi krakersami z bochenka) smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy