szkliwo lustrzane karmelowe
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej cukier do rondla i połącz go z melasą. Podczas gotowania mieszaniny w żadnym wypadku nie mieszaj, aby nie powstały kryształy. W innym rondlu wlej ciężką śmietanę i podgrzej ją, aż będzie gorąca.
2. Gdy masa zacznie mieć karmelowy kolor, wyłącz ogień. Wlej śmietanę cienkim strumieniem w kilku krokach.
3. Podgrzej czekoladę i rozłóż na niej masę karmelową. Dodaj wcześniej rozcieńczoną żelatynę. Mieszamy glazurę blenderem, nie dotykamy powierzchni, aby nie powstały bąbelki. Aby lukier leżał płasko, konieczne jest, aby ciasto było zimne, a lukier ciepły, a następnie zapewniony jest lustrzany połysk!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Melasa - 296 kcal/100g