szkliwo lustrzane karmelowe

niesamowicie piękny i bardzo smaczny lukier lustrzany! Czekoladowy lukier lustrzany to wszechstronny, pyszny i bajecznie piękny sposób dekorowania ciast i ciast. Aby uzyskać efekt masy perłowej, do glazury dodaję złoty proszek. Odważ się, a na pewno ci się uda!
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 80 % 55 g
353 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Wlej cukier do rondla i połącz go z melasą. Podczas gotowania mieszaniny w żadnym wypadku nie mieszaj, aby nie powstały kryształy. W innym rondlu wlej ciężką śmietanę i podgrzej ją, aż będzie gorąca.
2. Gdy masa zacznie mieć karmelowy kolor, wyłącz ogień. Wlej śmietanę cienkim strumieniem w kilku krokach.
3. Podgrzej czekoladę i rozłóż na niej masę karmelową. Dodaj wcześniej rozcieńczoną żelatynę. Mieszamy glazurę blenderem, nie dotykamy powierzchni, aby nie powstały bąbelki. Aby lukier leżał płasko, konieczne jest, aby ciasto było zimne, a lukier ciepły, a następnie zapewniony jest lustrzany połysk!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Melasa - 296   kcal/100g

Podobne przepisy