rożki makaronowe z mięsem mielonym w piekarniku

makaron w stylu greckim! Wykwintne i niesamowicie smaczne! Niedawno poczęstowano mnie zapiekanką z makaronu i mięsa mielonego, ale to było coś!!! Nigdy nie próbowałem tak smacznego, więc poprosiłem o przepis i ugotowałem go w domu. Mój mąż nie chwali się, zanim okazało się pyszne)) więc zostawiam ci przepis. koniecznie spróbuj!
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 45 % 19 g
247 kcal
IG: 11 / 84 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie (jeśli głowa cebuli jest duża - ćwierć pierścieni).

2. Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta, dodaj szczyptę soli.

3. Rozłóż mięso mielone na cebuli, lekko ugniataj szpatułką, smaż przez 2-3 minuty, a następnie wlej wino, dodaj paprykę, gałkę muszkatołową i laskę cynamonu.

4. Dusić masę, aż mięso mielone będzie całkowicie ugotowane.

5. Umyj pomidory, zetrzyj miąższ, włóż do mięsa mielonego.

6. Rozdrobnij fetę, Dodaj do mięsa mielonego po miąższu pomidora. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.

7. Wlej oliwę z oliwek do rondla, wlej mąkę, wymieszaj i wyślij do ognia.

8. Wlej mleko do rondla, dodaj sól do smaku, wymieszaj, gotuj, aż zgęstnieje.

9. Gotowy sos beszamelowy dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy starty ser cheddar, a do drugiej rozbijamy jaja kurze.

10. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy do durszlaka.

11. Rozłóż połowę makaronu w naczyniu do pieczenia, wlej część beszamelu (tego z jajkiem), rozłóż pikantne mięso mielone (Usuń cynamon), a następnie rozłóż resztę makaronu, wlej pozostały beszamel z serem.

12. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 40 minut.

podawaj, krojąc zapiekankę na kawałki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy