skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie (jeśli głowa cebuli jest duża - ćwierć pierścieni).
2. Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta, dodaj szczyptę soli.
3. Rozłóż mięso mielone na cebuli, lekko ugniataj szpatułką, smaż przez 2-3 minuty, a następnie wlej wino, dodaj paprykę, gałkę muszkatołową i laskę cynamonu.
4. Dusić masę, aż mięso mielone będzie całkowicie ugotowane.
5. Umyj pomidory, zetrzyj miąższ, włóż do mięsa mielonego.
6. Rozdrobnij fetę, Dodaj do mięsa mielonego po miąższu pomidora. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.
7. Wlej oliwę z oliwek do rondla, wlej mąkę, wymieszaj i wyślij do ognia.
8. Wlej mleko do rondla, dodaj sól do smaku, wymieszaj, gotuj, aż zgęstnieje.
9. Gotowy sos beszamelowy dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy starty ser cheddar, a do drugiej rozbijamy jaja kurze.
10. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy do durszlaka.
11. Rozłóż połowę makaronu w naczyniu do pieczenia, wlej część beszamelu (tego z jajkiem), rozłóż pikantne mięso mielone (Usuń cynamon), a następnie rozłóż resztę makaronu, wlej pozostały beszamel z serem.
12. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 40 minut.
podawaj, krojąc zapiekankę na kawałki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Rożki Makaronowe - 329 kcal/100g