lasagne klasyczna z mięsem

pyszna, soczysta, mięsna lasagne! Spróbuj gotować! Lasagne to danie mięsne kuchni włoskiej, które ma wielu fanów. Moja rodzina nie jest wyjątkiem, bardzo kochamy lasagne! Powiem Ci, jak gotuję to danie, może ktoś przyda się mój przepis!
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 50 % 14 g
157 kcal
IG: 21 / 71 / 7

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Aby przygotować sos boloński, potrzebujemy mielonej wieprzowiny: umyj mięso, pokrój na kawałki i posiekaj maszynką do mięsa.

2. Obierz cebulę, czosnek, marchewkę, umyj, pokrój w drobną kostkę. Usmaż przygotowane warzywa na oliwie z oliwek do miękkości, a następnie dodaj drobno posiekany boczek, smaż przez kolejne 2 minuty.

3. Włóż mieloną wieprzowinę na patelnię, ugniataj widelcem, wymieszaj z warzywami i boczkiem, wlej wino.

4. Gotuj, aż alkohol całkowicie odparuje, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, sól i wlej bulion (wodę), gotuj na małym ogniu przez godzinę.

5. Włóż masło do rondla, rozpuść na małym ogniu. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj masę, a następnie usuń z ognia i wlej mleko w częściach, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek (nadal miałem grudki, musiałem przecedzić sos przez sito, aby całkowicie się ich pozbyć), wyślij sos do ognia, zagotuj, dodaj sól i zmieloną gałkę muszkatołową, gotuj, aż zgęstnieje.

6. Wybierz naczynie do pieczenia o pożądanym rozmiarze, wlej trochę beszamelu na dno, rozłóż arkusze lasagne, posmaruj Bolognese, polej białym sosem. Zgodnie z tym algorytmem zbieramy całą lasagne, posypujemy powierzchnię startym parmezanem.

7. Wysyłamy formę z lasagne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.

raczej wezwij wszystkich do stołu, danie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal / 100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g

Podobne przepisy