Włoska lasagna z gotowych arkuszy

Przygotuj włoskie danie na lunch, Zaskocz rodzinę! Klasyczna lasagne będzie doskonałym obiadem dla dobrego towarzystwa krewnych i bliskich. Danie oczywiście nie jest na co dzień, ponieważ zajmie to nie 20 minut, ale więcej. Gotuję na weekend lub na specjalną okazję, ponieważ codziennie do późna w pracy. Dzielę się przepisem, spróbuj!
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 55 % 24 g
węglowodany 30 % 13 g
298 kcal
IG: 15 / 77 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

więc połóż mięso mielone na gorącej patelni, wlej oliwę z oliwek, ugniataj mięso mielone widelcem, smaż przez 5 minut. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj nożem, rozłóż na farszu, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, a następnie dodaj pomidory do własnego soku, soli i mieszanki włoskich ziół. Dusić pod zamkniętą pokrywką przez 40 minut.

masło topimy w rondlu z grubym dnem, następnie wprowadzamy mąkę, mieszamy masę i wlewamy ciepłe mleko (mleko wlewamy nie wszystkie naraz, ale w częściach, za każdym razem dobrze mieszając sos, aby nie było grudek), gotujemy, aż zgęstnieje. Solimy beszamel i wzbogacamy gałką muszkatołową, mieszamy, usuwamy z ognia.

zbieranie lasagne nie jest trudne: rozłóż trochę sosu beszamelowego w formie, wyrównaj równą warstwą. Rozłóż arkusze lasagne, przykryj je pachnącym Bolognese, polej białym sosem i rozłóż nowe arkusze lasagne. Po zebraniu lasagne posyp powierzchnię startym serem i wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez 30 minut na złoty kolor.

okazało się bardzo apetyczne!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy