skład / składniki
metoda gotowania
więc połóż mięso mielone na gorącej patelni, wlej oliwę z oliwek, ugniataj mięso mielone widelcem, smaż przez 5 minut. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj nożem, rozłóż na farszu, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, a następnie dodaj pomidory do własnego soku, soli i mieszanki włoskich ziół. Dusić pod zamkniętą pokrywką przez 40 minut.
masło topimy w rondlu z grubym dnem, następnie wprowadzamy mąkę, mieszamy masę i wlewamy ciepłe mleko (mleko wlewamy nie wszystkie naraz, ale w częściach, za każdym razem dobrze mieszając sos, aby nie było grudek), gotujemy, aż zgęstnieje. Solimy beszamel i wzbogacamy gałką muszkatołową, mieszamy, usuwamy z ognia.
zbieranie lasagne nie jest trudne: rozłóż trochę sosu beszamelowego w formie, wyrównaj równą warstwą. Rozłóż arkusze lasagne, przykryj je pachnącym Bolognese, polej białym sosem i rozłóż nowe arkusze lasagne. Po zebraniu lasagne posyp powierzchnię startym serem i wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez 30 minut na złoty kolor.
okazało się bardzo apetyczne!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g