lasagne warzywna klasyczna

warzywna wersja włoskiego dania! Spróbuj! Lasagne warzywna zachwyci cię swoim smakiem,tak jak ja! Danie jest soczyste, aromatyczne i pikantne. Dla wegetarian super opcja.
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 48 % 10 g
112 kcal
IG: 40 / 50 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz korzeń pietruszki, obierz również czosnek, drobno posiekaj. Ostra papryka jest oczyszczona z nasion, posiekana nożem. Myjemy cukinię, obieramy i kroimy w kostkę. Obierz marchewki, umyj, pokrój w kostkę. Brokuły myjemy, oddzielamy kwiatostany, siekamy je za pomocą robota kuchennego (nawiasem mówiąc, jeśli jest potrzebna dysza, możesz za jej pomocą pokroić warzywa w kostkę). Paprykę oczyszczamy ze strąków nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Umyj pomidory, pokrój w plasterki.

na oliwie z oliwek podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj paprykę, marchewkę, korzeń pietruszki, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie rozłóż cukinię i brokuły, gotuj na małym ogniu i pod zamkniętą pokrywką przez 5 minut, dopiero potem dodaj pomidory i paprykę, sól i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut.

rozłóż masło na małym rondlu, rozpuść je na ogniu, a następnie wlej mąkę i wymieszaj. Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Ponownie wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy sos do wrzenia, dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Gotowy sos beszamelowy rozcieńcza się bulionem (można uprawiać warzywa lub grzyby).

w naczyniu do pieczenia rozprowadzamy trochę białego sosu, kładziemy na nim warstwę arkuszy lasagne (na odwrocie opakowania wskazano,czy arkusze muszą być wstępnie ugotowane, nie wymagały wstępnej obróbki), a następnie warstwę gulaszu warzywnego, który polewamy białym sosem beszamelowym. Zetrzyj ser, posyp nim lasagne. W ten sposób powtarzamy warstwy, aż skończą się komponenty (w moim formularzu są 4 warstwy). Posmaruj wierzch sosem beszamelowym i posyp pozostałym startym serem, przykryj powierzchnię folią.

wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 minut, następnie usuwamy folię, dekorujemy pomidorami i pieczemy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem posyp lasagne posiekanym koperkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47 & nbsp; kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54 & nbsp; kcal/100g
  • Cukinia - 23 & nbsp; kcal/100g
  • Papryka słodka - 27 & nbsp; kcal/100g
  • Marchew - 33 & nbsp; kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275 & nbsp; kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 & nbsp; kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 & nbsp; kcal/100g
  • Ser biały - 100 & nbsp; kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355 & nbsp; kcal/100g
  • Kowieński ser - 355 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Limburger - 327 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Litewski - 250 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Gruyere ser - 396 & nbsp; kcal/100g
  • Czosnek - 143 & nbsp; kcal/100g
  • Brokuły - 33 & nbsp; kcal/100g
  • Koperek - 38 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka - 325 & nbsp; kcal/100g
  • Masło 82% - 734 & nbsp; kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy