lukier lustrzany do dekoracji deserów

Ten lustrzany lukier, po prostu wspaniały blask! Nie dawno były urodziny dziecka i postanowiłem sam upiec ciasto. Przez długi czas wybierałem, co ugotować i jak ozdobić. Ciasto pokryte tym wspaniałym lustrzanym lukrem wyglądało niesamowicie. Jasne, piękne i elegancko przyozdobione świeżymi jagodami były prawdziwym hitem tego wieczoru!
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 81 % 58 g
365 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 20 min

1. Wlej płatki żelatyny 50 ml. woda i pozostaw do spęcznienia na pół godziny.
2. W naczyniu wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, skondensowane mleko i żelatynę.
3. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i syrop. Mieszaninę doprowadzamy do wrzenia, czekamy, aż cały cukier się rozpuści. Wymieszaj z masą czekoladową.
4. Dwutlenek tytanu rozpuszcza się w wódce i dodaje do glazury, po czym staje się śnieżnobiały. Następnie można dodać barwniki spożywcze, barwiąc lukier na wybrany kolor.
5. Wysyłamy na kilka godzin do lodówki, przykrywając folią spożywczą. Przed użyciem rozgrzej do 30 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy