lukier lustrzany do dekoracji deserów
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej płatki żelatyny 50 ml. woda i pozostaw do spęcznienia na pół godziny.
2. W naczyniu wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, skondensowane mleko i żelatynę.
3. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i syrop. Mieszaninę doprowadzamy do wrzenia, czekamy, aż cały cukier się rozpuści. Wymieszaj z masą czekoladową.
4. Dwutlenek tytanu rozpuszcza się w wódce i dodaje do glazury, po czym staje się śnieżnobiały. Następnie można dodać barwniki spożywcze, barwiąc lukier na wybrany kolor.
5. Wysyłamy na kilka godzin do lodówki, przykrywając folią spożywczą. Przed użyciem rozgrzej do 30 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g