skład / składniki
metoda gotowania
1. Bierzemy filet z kaczki, czyli mostek, dobrze spłukujemy i lekko osuszamy. Kładziemy na desce do krojenia i wykonujemy kilka nacięć ostrym nożem na skórze, uważając, aby nie dotknąć samego mięsa. Dla smaku posypać suchymi przyprawami (dobry czarny pieprz i bazylia), sól do smaku.
2. Podpalamy patelnię z grubym dnem. Wlej olej roślinny, w razie potrzeby możesz użyć oliwy z oliwek. Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje, połóż mięso na skórze. Gdy zacznie się tworzyć piękna, brązowa skorupa, odwróć ją na drugą stronę. Łatwo jest sprawdzić gotowość, jeśli nakłuwamy mięso i nie wypływa sukrowica, to jest gotowe.
3. Podczas gotowania filetów zajmiemy się przygotowaniem sosu. Wlej wytrawne wino do rondla, dodaj sok pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową. Rozprowadzamy umyte jagody, możesz użyć dowolnego z kwaskowatością, bardziej lubię borówki brusznicy. Zagotuj sos do połowy i dodaj miód, gdy się rozpuści, wyłącz SOS.
4. Pokrój filet ostrym nożem na porcje, rozłóż na pięknym naczyniu i polej sosem miodowo - pomarańczowym. Udekoruj zielenią i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Filet z kaczki - 264 kcal/100g