filet z kaczki w sosie miodowym

soczysty filet z kaczki, z opiekaną skórką i soczystym miąższem! Goście na wyciągnięcie ręki, czym ich zaskoczyć? Cóż, oczywiście, przygotowując filet z kaczki, zgodnie z tym bajecznie smacznym przepisem. Nie ma żadnych trudności w przygotowaniu, a danie okazuje się bardzo smaczne, wykwintne z lekkim miodowym aromatem!
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 24 % 8 g
219 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Bierzemy filet z kaczki, czyli mostek, dobrze spłukujemy i lekko osuszamy. Kładziemy na desce do krojenia i wykonujemy kilka nacięć ostrym nożem na skórze, uważając, aby nie dotknąć samego mięsa. Dla smaku posypać suchymi przyprawami (dobry czarny pieprz i bazylia), sól do smaku.
2. Podpalamy patelnię z grubym dnem. Wlej olej roślinny, w razie potrzeby możesz użyć oliwy z oliwek. Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje, połóż mięso na skórze. Gdy zacznie się tworzyć piękna, brązowa skorupa, odwróć ją na drugą stronę. Łatwo jest sprawdzić gotowość, jeśli nakłuwamy mięso i nie wypływa sukrowica, to jest gotowe.
3. Podczas gotowania filetów zajmiemy się przygotowaniem sosu. Wlej wytrawne wino do rondla, dodaj sok pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową. Rozprowadzamy umyte jagody, możesz użyć dowolnego z kwaskowatością, bardziej lubię borówki brusznicy. Zagotuj sos do połowy i dodaj miód, gdy się rozpuści, wyłącz SOS.
4. Pokrój filet ostrym nożem na porcje, rozłóż na pięknym naczyniu i polej sosem miodowo - pomarańczowym. Udekoruj zielenią i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Filet z kaczki - 264   kcal/100g

Podobne przepisy