skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. Boczek pokrój cienko, smaż na ładny złoty kolor przez 5 minut.
3. Obierz czosnek, drobno posiekaj razem z zieloną cebulą, dodaj do boczku. Gotuj do miękkości cebuli, a następnie włóż makaron na patelnię, dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
4. Na patelni roztop masło, a następnie dodaj do niego mąkę, wymieszaj. Trzymaj w ogniu, aż na powierzchni masy pojawią się bąbelki, po czym przy ciągłym mieszaniu delikatnie wlej mleko.
5. Gotuj sos ciągle mieszając przez 8 do 10 minut, aż zgęstnieje. Mozzarellę zetrzeć na tarce, większość włożyć do sosu, wymieszać.
6. Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać nożem, dodać na patelnię do makaronu.
7. Przygotuj naczynie do pieczenia, włóż do niego makaron z boczkiem, zalej białym sosem.
8. Pomidory umyć, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na powierzchni makaronu. Na wierzch posyp bułką tartą i pozostałą mozzarellą, skrop oliwą z oliwek.
9. Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz makaron przez 30-35 minut, aż na powierzchni powstanie piękny złoty rumieniec.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Rożki Makaronowe - 329 kcal/100g