skład / składniki
metoda gotowania
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do połowy ugotowanej, wrzucamy do durszlaka.
2. Brokuły gotujemy (brokuły wstępnie myjemy, dzielimy na różyczki) na parze przez 4 minuty (gotuję bezpośrednio na patelni z makaronem, wygodnie i skracam proces:).
3. Rozłóż masło na patelni, wyślij do ognia, rozpuść. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj.
4. Wlej mleko do powstałej masy cienkim strumieniem, podgrzej je w kuchence mikrofalowej lub na ogniu, gotuj sos, aż zgęstnieje.
5. Dodaj musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, sos Worcester i sól do sosu, wymieszaj (jeśli sos nie jest jednorodny i są grudki, przetrzyj go przez sito).
6. Zetrzyj parmezan, zetrzyj również połowę sera cheddar. Rozłóż sery w gorącym sosie, wymieszaj trzepaczką, aż całkowicie się stopią.
7. Makaron rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia, tutaj również wlewamy aromatyczny sos (cały), rozprowadzamy brokuły, mieszamy.
8. Zetrzyj pozostały Cheddar, posyp powierzchnię naczynia, wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 15-20 minut.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal / 100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g
- Rożki Makaronowe - 329 kcal/100g