rożki makaronowe z brokułami i serem

Naucz się gotować makaron pyszne! Zaskocz rodzinę! Pyszny makaron ugotowany dzisiaj! A chip nie jest nawet w samej odmianie makaronu, ale w metodzie gotowania. Bardzo mi się podobało, odważyłem się ze stołu w ciągu kilku minut i zastanawiałem się, dlaczego wcześniej tego nie ugotowałem)) dzielę się sekretami, spróbuj na pewno!
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 46 % 21 g
245 kcal
IG: 10 / 80 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do połowy ugotowanej, wrzucamy do durszlaka.

2. Brokuły gotujemy (brokuły wstępnie myjemy, dzielimy na różyczki) na parze przez 4 minuty (gotuję bezpośrednio na patelni z makaronem, wygodnie i skracam proces:).

3. Rozłóż masło na patelni, wyślij do ognia, rozpuść. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj.

4. Wlej mleko do powstałej masy cienkim strumieniem, podgrzej je w kuchence mikrofalowej lub na ogniu, gotuj sos, aż zgęstnieje.

5. Dodaj musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, sos Worcester i sól do sosu, wymieszaj (jeśli sos nie jest jednorodny i są grudki, przetrzyj go przez sito).

6. Zetrzyj parmezan, zetrzyj również połowę sera cheddar. Rozłóż sery w gorącym sosie, wymieszaj trzepaczką, aż całkowicie się stopią.

7. Makaron rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia, tutaj również wlewamy aromatyczny sos (cały), rozprowadzamy brokuły, mieszamy.

8. Zetrzyj pozostały Cheddar, posyp powierzchnię naczynia, wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 15-20 minut.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal / 100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy