ciasto z kawiorem dorsza

ciasto z delikatnym aromatycznym nadzieniem i chrupiącą skórką. Dość niezwykły, ale jednocześnie bardzo smaczny i satysfakcjonujący przepis na ciasto z dodatkiem kawioru. Takie ciasto można przygotować na każdy dzień, a także na przybycie gości.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 63 % 27 g
203 kcal
IG: 7 / 19 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku i pozostawić na 15 minut. Następnie dodaj sól i cukier, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Przesiej mąkę do ciasta, wymieszaj i wlej olej roślinny. Kładziemy na stole posypanym mąką i ugniatamy, aż grudki się rozpuszczą, powinno stać się elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
przykryj naczynie ciastem i pozwól mu wyrosnąć 2-3 razy, od czasu do czasu ugniatając.
2. Dopóki ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Ryż gotujemy do połowy w osolonej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać, usmażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Warzywa są myte, suszone i drobno posiekane.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkuj jedną część I przenieś na blachę do pieczenia nasmarowaną olejem roślinnym. Rozłóż połowę gotowanego ryżu na cieście, rozłóż go równą warstwą, smażoną cebulą i kawiorem dorsza. Posyp posiekanymi ziołami i rozłóż kolejną warstwę ryżu. Druga część ciasta, również rozwałkuj i zamknij ciasto, dobrze ściśnij krawędzie.
4. Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj ciasto, aby uzyskać piękną złotą skórkę. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Kawior z dorsza - 115   kcal/100g

Podobne przepisy