skład / składniki
metoda gotowania
1. Drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku i pozostawić na 15 minut. Następnie dodaj sól i cukier, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Przesiej mąkę do ciasta, wymieszaj i wlej olej roślinny. Kładziemy na stole posypanym mąką i ugniatamy, aż grudki się rozpuszczą, powinno stać się elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
przykryj naczynie ciastem i pozwól mu wyrosnąć 2-3 razy, od czasu do czasu ugniatając.
2. Dopóki ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Ryż gotujemy do połowy w osolonej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać, usmażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Warzywa są myte, suszone i drobno posiekane.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkuj jedną część I przenieś na blachę do pieczenia nasmarowaną olejem roślinnym. Rozłóż połowę gotowanego ryżu na cieście, rozłóż go równą warstwą, smażoną cebulą i kawiorem dorsza. Posyp posiekanymi ziołami i rozłóż kolejną warstwę ryżu. Druga część ciasta, również rozwałkuj i zamknij ciasto, dobrze ściśnij krawędzie.
4. Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj ciasto, aby uzyskać piękną złotą skórkę. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Kawior z dorsza - 115 kcal/100g