skład / składniki
metoda gotowania
1. Śliwkę dobrze myjemy, przecinamy na środku i wyjmujemy kości. Przepis podaje wagę netto obranej śliwki. Pokrój jabłka i usuń nasiona.
2. Pomidory myjemy, przecinamy krzyż na krzyżu i zanurzamy na minutę we wrzącej wodzie, po czym przenosimy do naczynia z zimną wodą. Skóra jest bardzo łatwa do usunięcia.
3. Paprykę myjemy i obieramy z łodygi i nasion.
4. Ząbki czosnku i obieramy.
5. Kroimy na dowolne kawałki, aby wygodnie było zmielić w maszynce do mięsa. Następnie przenosimy go na patelnię i gotujemy przez 50-60 minut. Gdy masa lekko zgęstnieje, dodaj czosnek, sól, cukier i przyprawy przepuszczone przez prasę. Gotuj przez kolejne pół godziny.
6. Wrzącą adżikę układamy w wysterylizowanych słoikach, odwracamy, przykrywamy ciepłym kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie usuwamy w chłodne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g