Adjika ze śliwek z jabłkami

słodko-kwaśna, bardzo aromatyczna przyprawa do każdego dania! Lepiej jest używać śliwek odmian kwaśnych i wybierać pachnące jabłka. Dodaj przyprawy do smaku, dobrze nadają się chmiel-suneli i suszona kolendra. Możesz dodać zielenie, które lubisz, używam kolendry. Uniwersalna przyprawa do prawie każdego dania.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
57 kcal
IG: 69 / 0 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Śliwkę dobrze myjemy, przecinamy na środku i wyjmujemy kości. Przepis podaje wagę netto obranej śliwki. Pokrój jabłka i usuń nasiona.
2. Pomidory myjemy, przecinamy krzyż na krzyżu i zanurzamy na minutę we wrzącej wodzie, po czym przenosimy do naczynia z zimną wodą. Skóra jest bardzo łatwa do usunięcia.
3. Paprykę myjemy i obieramy z łodygi i nasion.
4. Ząbki czosnku i obieramy.
5. Kroimy na dowolne kawałki, aby wygodnie było zmielić w maszynce do mięsa. Następnie przenosimy go na patelnię i gotujemy przez 50-60 minut. Gdy masa lekko zgęstnieje, dodaj czosnek, sól, cukier i przyprawy przepuszczone przez prasę. Gotuj przez kolejne pół godziny.
6. Wrzącą adżikę układamy w wysterylizowanych słoikach, odwracamy, przykrywamy ciepłym kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie usuwamy w chłodne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy