Adjika ze śliwek z pieprzem i czosnkiem ostra

pikantna, aromatyczna śliwka, czosnek i ostra papryczka chili adjika na zimę. Ta cudowna adjika świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Można go spożywać jako sos lub dodawać do obiadu. Podczas gotowania możesz eksperymentować z ostrą papryką, czosnkiem i przyprawami, które smakują bardziej. Do Adjiki często dodaję kolendrę, suszoną kolendrę i chmiel suneli. Przygotuj adżikę według własnych upodobań!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 87 % 13 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Najpierw przygotujemy śliwki do Adjiki, w tym celu myjemy je i wyjmujemy nasiona. Przechodzimy przez maszynę do mięsa, przenosimy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu.
2. Obierz i posiekaj cebulę i paprykę. Wysyłamy na patelnię. Pianę, która zaczyna się tworzyć, usuwamy łyżką cedzakową. Po 15 minutach dodaj sól, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, a następnie rozłóż posiekany czosnek.
3. Gotuj adjika przez kolejne 5 minut i ułóż w czystych, wysterylizowanych słoikach. Zwijamy pokrywki i wysyłamy do przechowywania do zimy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy