Adjika ze śliwek z pieprzem i czosnkiem ostra
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw przygotujemy śliwki do Adjiki, w tym celu myjemy je i wyjmujemy nasiona. Przechodzimy przez maszynę do mięsa, przenosimy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu.
2. Obierz i posiekaj cebulę i paprykę. Wysyłamy na patelnię. Pianę, która zaczyna się tworzyć, usuwamy łyżką cedzakową. Po 15 minutach dodaj sól, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, a następnie rozłóż posiekany czosnek.
3. Gotuj adjika przez kolejne 5 minut i ułóż w czystych, wysterylizowanych słoikach. Zwijamy pokrywki i wysyłamy do przechowywania do zimy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g