skład / składniki
metoda gotowania
1. Tagliatelle gotować w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości.
2. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, włóż do niej obrany czosnek, Wyślij do ognia. Smaż czosnek, aż się ściemni, po czym usuń go z patelni, nie będzie już potrzebny.
3. Boczek kroimy w małe paski, smażymy na oliwie o smaku czosnkowym przez 5 minut.
4. Krewetki obieramy jak zwykle z głów i muszli, a następnie wysyłamy do boczku. Smażyć przez około 7-8 minut, koncentrując się na gotowości krewetek.
5. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce ,włóż do miski (pozostaw trochę do podania, wystarczy dosłownie łyżeczka). Tutaj wlej śmietanę, dodaj żółtko, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj powstałą mieszaninę.
6. Wlej sos śmietanowy do gotowego makaronu, energicznie wymieszaj. Rozłóż krewetki z boczkiem, ponownie wymieszaj.
podawaj na ciepło, udekorowane świeżą bazylią i lekko posypane startym parmezanem.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g