arbuzy w słoikach na zimę z musztardą

aromatyczna, pikantna i bardzo smaczna przekąska z arbuza! Marynowane i solone arbuzy są doskonałym dodatkiem do dań rybnych i mięsnych. Kto nie próbował, Gorąco polecam gotować według tego przepisu.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
28 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Myj arbuza pod wodą i wytrzyj go do sucha. Lepiej jest wziąć arbuza o średniej dojrzałości, cały bez pęknięć. Kroimy go w plasterki, które wygodnie będzie umieścić w słoikach. Po rozłożeniu całego arbuza pokrojonego na kawałki wlej wrzącą wodę z czajnika do słoików. Przykryj pokrywkami i pozostaw na chwilę, gdzieś na 5-7 minut.

2. Wlej płyn ze słoików do pojemnika i ugotujemy marynatę. Wlej sól z cukrem, wymieszaj i zagotuj.
3. Włóż musztardę i kwas cytrynowy do słoików, ostrożnie wlej plastry arbuza wrzącą solanką. Zwijamy pokrywki, odwracamy i pozwalamy słoikom ostygnąć w cieple, pod kocem. Następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy