arbuzy w słoikach na zimę z czosnkiem

sprawdzony przepis na pysznego marynowanego arbuza na zimę! Miąższ arbuza uzyskuje się ze słodko-słonym, o bardzo delikatnym smaku. Wspaniała, cudowna przekąska i po prostu dobry dodatek do każdego dania!
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
25 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Dobrze pod ciepłą, bieżącą wodą mój arbuz. Następnie połóż na ręczniku, pozwól płynowi spłynąć i wytrzyj go do sucha. Kroimy na kawałki, który Rozmiar bardziej Ci się podoba, wystarczy, że z łatwością wejdzie do słoika.
ułóż plasterki arbuza i całe ząbki czosnku warstwami. Napełnij słoiki do szyi wrzącą wodą i przykryj sterylizowanymi pokrywkami. Pozostaw na 15 minut.
2. W pojemniku, w którym gotujemy marynatę, spuść płyn ze słoików. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj.
napełnij słoiki marynatą i wlej do nich ocet.
3. Podpalamy duży garnek, kładziemy ręcznik na dnie i kładziemy na nim słoiki. Napełnij je gorącą wodą do wieszaków i sterylizuj przez 15-25 minut, w zależności od wielkości pojemnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy