arbuzy w słoikach na zimę z czosnkiem
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze pod ciepłą, bieżącą wodą mój arbuz. Następnie połóż na ręczniku, pozwól płynowi spłynąć i wytrzyj go do sucha. Kroimy na kawałki, który Rozmiar bardziej Ci się podoba, wystarczy, że z łatwością wejdzie do słoika.
ułóż plasterki arbuza i całe ząbki czosnku warstwami. Napełnij słoiki do szyi wrzącą wodą i przykryj sterylizowanymi pokrywkami. Pozostaw na 15 minut.
2. W pojemniku, w którym gotujemy marynatę, spuść płyn ze słoików. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj.
napełnij słoiki marynatą i wlej do nich ocet.
3. Podpalamy duży garnek, kładziemy ręcznik na dnie i kładziemy na nim słoiki. Napełnij je gorącą wodą do wieszaków i sterylizuj przez 15-25 minut, w zależności od wielkości pojemnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g