arbuzy w słoikach na zimę są ostre

Ciekawe połączenie słodkiego arbuza, papryki i czosnku! Soczyste słodkie arbuzy niestety nie trwają zbyt długo. Ale jest wyjście - można je marynować i solić na zimę, okazuje się, że jest to przekąska o niezwykłym pikantnym smaku:lekko słodka, pachnąca i trochę pikantna. Solone arbuzy w słoikach zimą można podawać do codziennego menu, a także ozdobią świąteczny stół.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Ostrożnie z sodą pod ciepłą wodą myjemy słoiki i sterylizujemy je parą.
2. Arbuz myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w plasterki, sami wybieramy rozmiar. Gdy słoiki są sterylizowane, układamy w nich plasterki arbuza, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz ostrą paprykę posiekaną i obraną z nasion.
3. Doprowadź wodę do wrzenia, powoli, aby słoiki nie pękły, wlej wrzącą wodę, przykryj czystymi sterylizowanymi pokrywkami i odstaw na pięć minut. Następnie owijamy słoiki ręcznikiem i spuszczamy z nich płyn do rondla. Dodaj sól kuchenną i cukier, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą, gotuj przez pięć minut. Wlej ocet, ponownie wymieszaj i wlej marynatę do słoików za pomocą chochli. Natychmiast potem przykryj pokrywkami i zwiń. Schłodzić do góry nogami, pod kocem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy