skład / składniki
metoda gotowania
1. Ostrożnie z sodą pod ciepłą wodą myjemy słoiki i sterylizujemy je parą.
2. Arbuz myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w plasterki, sami wybieramy rozmiar. Gdy słoiki są sterylizowane, układamy w nich plasterki arbuza, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz ostrą paprykę posiekaną i obraną z nasion.
3. Doprowadź wodę do wrzenia, powoli, aby słoiki nie pękły, wlej wrzącą wodę, przykryj czystymi sterylizowanymi pokrywkami i odstaw na pięć minut. Następnie owijamy słoiki ręcznikiem i spuszczamy z nich płyn do rondla. Dodaj sól kuchenną i cukier, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą, gotuj przez pięć minut. Wlej ocet, ponownie wymieszaj i wlej marynatę do słoików za pomocą chochli. Natychmiast potem przykryj pokrywkami i zwiń. Schłodzić do góry nogami, pod kocem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g