skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, rozłóż koncentrat pomidorowy, wlej olej roślinny, wlej sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do ognia. Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 5 minut.
2. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski.
3. Rozłóż przygotowane warzywa we wrzącej mieszance pomidorowej, dodaj groszek ziela angielskiego i liść laurowy, zagotuj, a następnie gotuj przez około 15 minut pod zamkniętą pokrywką.
4. Podczas gdy wszystko się tam gotuje, zajmijmy się ogórkami: myjemy, kroimy w cienkie plasterki.
5. Po 15 minutach rozprowadzamy ogórki w lecho, wlewamy ocet, dodajemy trochę zmielonego czarnego pieprzu, kolendry i papryki. Gotuj przez około 10 minut.
6. Lecho układamy w sterylnych suchych słoikach, zwijamy blaszanymi pokrywkami, odwracamy słoiki do góry nogami, izolujemy kocem i pozostawiamy w tej pozycji, aż całkowicie ostygną.
lepiej przechowywać lecho w ciemnym, chłodnym miejscu, Piwnica lub Piwnica będą działać dobrze.
poczekaj na zimę i najpierw wypróbuj lecho z ogórków!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g