lecho z ogórków na zimę polizasz palce z koncentratem pomidorowym

lecho z ogórków? Tak! Bardzo smaczna sałatka! Lecho z ogórków to jedna z najsmaczniejszych sałatek, jakie kiedykolwiek próbowałem! Chrupiące pierścienie ogórka doskonale uzupełniają sos pomidorowy, do sałatki wkładam też cebulę i marchewkę-jak bez nich! Dzielę się przepisem, spróbuj i podziel się wrażeniami!
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
52 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 40 min

1. Wlej wodę do rondla, rozłóż koncentrat pomidorowy, wlej olej roślinny, wlej sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do ognia. Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 5 minut.

2. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski.

3. Rozłóż przygotowane warzywa we wrzącej mieszance pomidorowej, dodaj groszek ziela angielskiego i liść laurowy, zagotuj, a następnie gotuj przez około 15 minut pod zamkniętą pokrywką.

4. Podczas gdy wszystko się tam gotuje, zajmijmy się ogórkami: myjemy, kroimy w cienkie plasterki.

5. Po 15 minutach rozprowadzamy ogórki w lecho, wlewamy ocet, dodajemy trochę zmielonego czarnego pieprzu, kolendry i papryki. Gotuj przez około 10 minut.

6. Lecho układamy w sterylnych suchych słoikach, zwijamy blaszanymi pokrywkami, odwracamy słoiki do góry nogami, izolujemy kocem i pozostawiamy w tej pozycji, aż całkowicie ostygną.

lepiej przechowywać lecho w ciemnym, chłodnym miejscu, Piwnica lub Piwnica będą działać dobrze.

poczekaj na zimę i najpierw wypróbuj lecho z ogórków!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy