Farfalle z grzybami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu.
2. Dodaj oliwę z oliwek i szalotki. Piecz przez 5 do 6 minut lub do miękkości i półprzezroczystości, od czasu do czasu mieszając.
3. Dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 8 minut.
4. W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie Al Dente.
5. Dodaj wino na patelnię do grzybów, wymieszaj.
6. Następnie wlej śmietanę, włóż tymianek, zagotuj.
7. Dopraw sos solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2 minuty lub do odparowania płynu, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia.
makaron podawać z kremowym sosem grzybowym, tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Farfalle - 350 kcal/100g