gorąca czekolada na czekoladzie z mlekiem

pyszny i zdrowy napój dla całej rodziny! bardzo smaczna i lekka gorąca czekolada
Paulina podkauraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 54 % 15 g
152 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

rozcieńczyć skrobię w mleku, rozbić czekoladę na kawałki, wlać pozostałe mleko do rondla, dodać czekoladę, podpalić i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.
doprowadzić prawie do wrzenia, dodać rozpuszczoną skrobię do mleka, wymieszać. Wlać do szklanki, pić, gdy czekolada jest gorąca

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy