gorąca czekolada z chałwą

Gorąca czekolada rozgrzeje całą rodzinę w zimowe wieczory! Miłośnicy czekolady z pewnością docenią ten napój. Okazuje się bardzo czekoladowy, bardzo aromatyczny i po prostu bardzo smaczny! Ciesz się!!!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 57 % 17 g
166 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Proszek kakaowy rozcieńcza się ciepłym mlekiem i wodą. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I dodaj 60 g (lub możesz więcej) czekolady. Użyłem mleka z kawałkami karmelu. Dokładnie wymieszaj, aby cukier i czekolada całkowicie się rozpuściły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Chałwa jest podzielona na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gorącą czekoladę wlewamy do kubka, na wierzch wlewamy łyżeczkę chałwy i podajemy. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chałwa - 522   kcal/100g

Podobne przepisy