gorąca czekolada z chałwą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Proszek kakaowy rozcieńcza się ciepłym mlekiem i wodą. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty.
Krok 3:
Wlej cukier
Krok 4:
I dodaj 60 g (lub możesz więcej) czekolady. Użyłem mleka z kawałkami karmelu. Dokładnie wymieszaj, aby cukier i czekolada całkowicie się rozpuściły.
Krok 5:
Chałwa jest podzielona na małe kawałki.
Krok 6:
Gorącą czekoladę wlewamy do kubka, na wierzch wlewamy łyżeczkę chałwy i podajemy. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chałwa - 522 kcal/100g