szara kapuśniak na zimę

pyszne domowe przygotowanie z kuchni rosyjskiej! Do takiego domowego przygotowania potrzebujesz drewnianej beczki, którą musisz zalać wodą przez kilka dni, a następnie gotować na parze z wrzącą wodą na gałęziach jałowca. Jedno wiadro sekcji kapusty wymaga jednej garści soli i mąki żytniej. Na tej podstawie Oblicz proporcje. Oczywiście możesz ugotować wszystko z takiej szarej kapusty. Nie tylko kapuśniak. To kompletna kiszona kapusta na zimę, bardzo smaczna.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
22 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 5 d

najpierw potrzebujemy kruszonka z kapusty . Powiem Ci, jak to zrobić.
koniecznie potrzebujesz zielonych liści białej kapusty, które nazywane są okrywami. Takie liście zwykle w ogóle nie są używane - są odrywane. Aby kapuśniak był jeszcze smaczniejszy, ciemne liście okrywowe rozcieńcza się jasnymi zwykłymi. Nadal możesz używać główek kapusty, trzy sztuki. Zwykle dodaję więcej białych liści, ponieważ ciemne pogarszają problemy żołądkowe.
liście kapusty należy dokładnie umyć i pokroić w okruchy, zrobić taki odcinek kapusty, czyli okruchy.
posiekane liście przenieść do wanny i zalać wrzącą wodą (lepiej wywar z gałązkami jałowca do dezynfekcji). Po spuszczeniu wrzącej wody.
Teraz dodaj garść mąki żytniej i garść soli do kruszywa, wymieszaj. Kapustę zalać pięcioma litrami wrzącej wody, przykryć gazą i ciepłym kocem. Zostaw na noc.
rano zdejmij koc, zostaw gazę. Beczka powinna stać do pięciu dni-rozpocznie się w niej proces fermentacji. Każdego dnia przebijaj kapustę kijem, uwalniając gazy. Gdy piana zniknie z powierzchni, kapusta jest gotowa.
teraz & nbsp;połóż płaską drewnianą pokrywę na wierzchu i uciskaj ją. Nadmiar solanki (płyn całkowicie pokrywa ucisk) do zgarnięcia.
nasza szara kapuśniak jest gotowa na zimę. Możesz użyć ich do innych potraw, możesz podawać zamiast sałatki.
jesteśmy ugotuj pyszną szarą kapuśniak .
pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Smażyć cebulę i marchewkę w oleju roślinnym. Dodaj kapustę do smażenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
w rondlu, w którym gotowano ziemniaki, rozgnieć je widelcem, dodaj tosty, przyprawy. I gotuj przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka.
następnie wyłącz ogień, przykryj kapuśniak pokrywką i pozostaw na pół godziny na kuchence. Dopraw świeżym koperkiem i kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy