chili con carne z mielonego mięsa jako drugie danie

Ognisty przepis od meksykańskich macho! Chili con carne po hiszpańsku oznacza "chili z mięsem". Pikantne danie prawdziwych meksykańskich macho i surowych teksańskich kowbojów, przygotowane z mięsa wołowego i ostrej papryki. Mięso najlepiej wołowina, drobno posiekana lub mielona. Ilość ostrej papryki dobierana jest do smaku, może do 8 papryki na 1 kg mięsa. Co więcej, istnieje taki newans: im więcej pokroisz papryki, tym ostrzejsze, palące będzie Chili. Dlatego w tym przepisie pokroimy 2 papryki i umieścimy jedną w całości dla smaku.Pozostałe składniki są dodawane w zależności od preferencji smakowych: pomidory, fasola, cebula, czosnek i przyprawy. Co więcej, chili con carne z fasolą jest uważane za wersję meksykańską, surowi kowboje woleli nie rozcieńczać chili fasolą. Dla pikanterii pod koniec gotowania czasami dodaje się trochę miodu lub kakao (czekolada). Gotowe chili jest spożywane jako zupa lub z ryżem.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 23 % 7 g
207 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie używamy mielonej wołowiny i suchej fasoli. Opakowanie mrożonych pomidorów, gorzkiej czekolady (70%) pieprz i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę przygotowujemy z wyprzedzeniem. Myjemy szklankę suchej fasoli, moczymy w zimnej wodzie przez 6 godzin i gotujemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz warzywa. Z papryki wyjmujemy nasiona i łodygi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę. Możesz kroić drobno, ale wolę kroić wzdłuż południków, więc soczystość jest bardziej zachowana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku przepuszczamy przez czosnek. Możesz po prostu drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój paprykę w małe paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek, pieprz i przyprawy ( kurkuma i mielony pieprz) do zrumienionej cebuli. Smażyć przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przejdź do mięsa. Wlej olej roślinny na patelnię z wysokimi bokami (jeśli jest kukurydza, będzie to całkiem idealna opcja), rozłóż mięso mielone i smaż przez 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przyprawy z cebulą i pieprzem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pomidory rozmroziły się tam w czasie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pomidory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj wodę (możesz bulion) nie więcej niż szklankę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sól. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na bardzo małym ogniu. Jeśli zamiast mięsa mielonego wzięli posiekane mięso, czas duszenia wzrasta do 1,5 godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pod koniec duszenia dodajemy gotowaną fasolę, mieszamy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj szklankę sosu pomidorowego i całą paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed wyłączeniem ognia, na kilka minut przed gotowością, dodaj do Dania nutę pasji. Mały kawałek gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy go i słyszymy niezwykły aromat.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp świeżymi ziołami: pertuska, kolendra lub bazylia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy