skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić lody, weź mleko, śmietanę (możesz od 15 do 33% według własnego gustu), mleko w proszku, cukier zwykły i waniliowy, a także skrobię kukurydzianą (nie ma jej na zdjęciu, zapomniałem ją włożyć).
Krok 2:
W rondlu wymieszaj mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy.
Krok 3:
Z całkowitej ilości mleka wrzucamy 50 ml, tym mlekiem rozcieńczymy skrobię. Wlać pozostałe mleko i śmietanę do suchej mieszanki, dokładnie wymieszać i podgrzać mieszaninę do wrzenia.
Krok 4:
Skrobię rozcieńczyć mlekiem i wlać do gotowanej mieszanki mleka. Gotuj, aż zgęstnieje. Mieszanina nie zgęstnieje, staje się gęstsza.
Krok 5:
Wlej powstały krem do pojemnika odpowiedniego do zamrażania i całkowicie ostudź. Schłodzoną mieszaninę wysyłamy do zamrażarki i zamrażamy. W ciągu pierwszej półtorej godziny, co 20-30 minut, wyjmujemy lody i dokładnie mieszamy, aby nie tworzyły się kryształki lodu.
Krok 6:
Przed podaniem odstawiamy lody w temperaturze pokojowej na 10-15 minut i formujemy kulki. Smacznego!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g