skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na sałatkę
Krok 2:
Brokuły rozkładamy na kwiatostany i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 5 minut). Kładziemy na sicie i zanurzamy na 1 minutę w zimnej wodzie.
Krok 3:
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na 2 połówki. Wiśnie myjemy i w zależności od wielkości kroimy na 2-4 części. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie.
Krok 4:
W salaterce wymieszaj liście sałaty (wstępnie ugotuj je rękami na małe kawałki), jajka, wiśnie, cebulę i brokuły (cała woda powinna całkowicie spłynąć).
Krok 5:
Do sosu wymieszaj śmietanę, majonez, gotową musztardę, posiekany ząbek czosnku i posiekane zioła. Wymieszaj, w razie potrzeby dodaj trochę soli i pieprzu.
Krok 6:
Rozłóż sałatkę w salaterkach, połóż kawałki fety na wierzchu.
Krok 7:
Przed podaniem dodaj dressing i możesz go podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g