Sałatka z brokułami i tuńczykiem w puszce

nikt nie może odmówić tej jasnej sałatki z pachnącą rybą! Sałatka okazuje się smaczna, delikatna i nawet pomimo tego, że jest doprawiona majonezem, dość lekka. Nawiasem mówiąc, zamiast majonezu, jeśli ktoś go nie lubi, sałatkę można bezpiecznie doprawić oliwą z oliwek, okaże się również bardzo smaczna!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 24 % 4 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na sałatkę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Brokuły rozkładamy na kwiatostany i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 5 minut). Kładziemy na sicie i zanurzamy na 1 minutę w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na 2 połówki. Wiśnie myjemy i w zależności od wielkości kroimy na 2-4 części. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W salaterce wymieszaj liście sałaty (wstępnie ugotuj je rękami na małe kawałki), jajka, wiśnie, cebulę i brokuły (cała woda powinna całkowicie spłynąć).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do sosu wymieszaj śmietanę, majonez, gotową musztardę, posiekany ząbek czosnku i posiekane zioła. Wymieszaj, w razie potrzeby dodaj trochę soli i pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż sałatkę w salaterkach, połóż kawałki fety na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem dodaj dressing i możesz go podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy