słodkie plastry arbuza

Oryginalny i bardzo piękny przepis-wspomnienie gorącego lata! Byłem pod wrażeniem wyglądu gotowego dania. Możesz podać to na świątecznym stole. I przygotowanie jest proste.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój arbuza na 2 połówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    I wyjmij miąższ łyżką. Wyciśnij sok z miąższu. W razie potrzeby dodaj cukier. Rozcieńczyć żelatynę w 200 gramach wody. I pozostaw do pęcznienia, w zależności od tego, czy masz żelatynę w płytkach, czy w proszku – odpowiednio od 15 do 40 minut. Doprowadź spęcznioną żelatynę na małym ogniu do rozpuszczenia, nie pozwalając jej się zagotować. Następnie pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie stopniowo dodajemy sok z arbuza i mieszamy, aż będzie gładki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powstałą mieszaninę wlewa się do połówek arbuza i wysyła do lodówki, aż galaretka całkowicie stwardnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz pokrój arbuza w kliny. Pyszny deser jest gotowy!

żelatynę należy pobrać w zależności od ilości soku z arbuza. Jeśli więcej niż 1 litr, proporcjonalnie zwiększ ilość żelatyny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy