słodkie plastry arbuza
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój arbuza na 2 połówki.
Krok 2:
I wyjmij miąższ łyżką. Wyciśnij sok z miąższu. W razie potrzeby dodaj cukier. Rozcieńczyć żelatynę w 200 gramach wody. I pozostaw do pęcznienia, w zależności od tego, czy masz żelatynę w płytkach, czy w proszku – odpowiednio od 15 do 40 minut. Doprowadź spęcznioną żelatynę na małym ogniu do rozpuszczenia, nie pozwalając jej się zagotować. Następnie pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie stopniowo dodajemy sok z arbuza i mieszamy, aż będzie gładki.
Krok 3:
Powstałą mieszaninę wlewa się do połówek arbuza i wysyła do lodówki, aż galaretka całkowicie stwardnieje.
Krok 4:
Teraz pokrój arbuza w kliny. Pyszny deser jest gotowy!
żelatynę należy pobrać w zależności od ilości soku z arbuza. Jeśli więcej niż 1 litr, proporcjonalnie zwiększ ilość żelatyny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g