sos czekoladowy
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W rondlu wymieszaj kakao, posiekaną czekoladę, cukier i skrobię, wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Ciągle mieszając powoli wlewaj wodę.
Krok 4:
Pokrój wanilię wzdłuż na 2 części, ostrożnie zeskrob nasiona z wnętrza strąka nożem, wyślij nasiona i strąk na patelnię, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 30 minut (lub lepiej na 1-2 godziny).
Krok 5:
Umieść patelnię na małym ogniu, ciągle mieszając gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Wlać do odpowiedniego pojemnika. Przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g