sos czekoladowy

taki sos byłby wspaniałym dodatkiem do ulubionych lodów! Sos jest bardzo łatwy do przygotowania. Zamiast laski wanilii możesz bezpiecznie użyć cukru waniliowego, dodaj go tylko na pierwszym etapie, razem ze zwykłym cukrem i możesz gotować. SOS uzyskuje się o bardzo bogatym smaku czekoladowym, z niewielką goryczką. Wybierz ilość cukru według własnego gustu. Ten sos nadaje się do lodów lub naleśników. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 87 % 48 g
240 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu wymieszaj kakao, posiekaną czekoladę, cukier i skrobię, wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając powoli wlewaj wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wanilię wzdłuż na 2 części, ostrożnie zeskrob nasiona z wnętrza strąka nożem, wyślij nasiona i strąk na patelnię, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 30 minut (lub lepiej na 1-2 godziny).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na małym ogniu, ciągle mieszając gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Wlać do odpowiedniego pojemnika. Przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy