makaron z krewetkami Fettuccine w sosie śmietanowym
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagotuj wodę i gotuj makaron do miękkości. Obierz krewetki, Dodaj do nich pieprz i sól, wymieszaj.
Krok 2:
Teraz musimy dobrze zwinąć nasze krewetki w mące.
Krok 3:
Następnie na patelni rozpuść oliwę i olej roślinny, rozłóż warstwę krewetek i smaż je na dużym ogniu na złoty kolor.
Krok 4:
Zajmie nam to około 3 minut dla każdej ze stron.
Krok 5:
Teraz przenosimy krewetki na talerz.
Krok 6:
I wlej bulion na tę samą patelnię. Gotuj przez około 5 minut. Musimy upewnić się, że kredki smażonych kawałków krewetek pozostają w tyle za dnem patelni. Możesz im w tym pomóc łopatką.
Krok 7:
Mieszając dodaj śmietanę do bulionu. Śmietana w bulionie powinna zgęstnieć. Zajmie to 5 minut.
Krok 8:
Następnie dodaj przyprawy według własnych upodobań.
Krok 9:
Włóż makaron i krewetki do sosu. Nasze danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Fettuccine - 280 kcal/100g