skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
W rondlu rozprowadzamy skondensowane mleko, mleczną i ciemną czekoladę oraz masło.
Krok 3:
Umieść rondel w łaźni wodnej (dno rondla nie powinno stykać się z wrzącą wodą!) i przy ciągłym mieszaniu, mieszanina stopi się i stanie się jednorodna. Uwaga! Gdy tylko czekolada zacznie się topić, aktywnie mieszaj, aby czekolada się nie przegrzała i nie poszła na ziarna! Jeśli nagle wydaje się, że czekolada zaczyna się przegrzewać, weź patelnię z łaźni wodnej i aktywnie wymieszaj mieszaninę.
Krok 4:
Stopiona mieszanka jest bardzo gładka, błyszcząca, ale dość gęsta. Dodaj prażone orzeszki ziemne(w razie potrzeby możesz zastąpić je innymi orzechami).
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Przykryj formę papierem do pieczenia. Rozłóż mieszaninę w przygotowanej formie i wyrównaj. Wysyłamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 7:
W gotowej formie batonik czekoladowy jest miękki i przypomina miękkie toffi.
Krok 8:
Pokrój tabliczkę czekolady na kawałki i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g