domowe cukierki orzechowe

zadowolenie krewnych pysznymi domowymi cukierkami wcale nie jest trudne! Okazuje się, że bardzo smaczne cukierki mają konsystencję, a nawet smakują trochę jak miękkie toffi, więc nie oczekuj, że cukierki staną się twarde po lodówce. Jeśli lubisz słodsze cukierki, możesz całkowicie zastąpić ciemną czekoladę mlekiem. Do orzechów lub zamiast nich możesz użyć innych orzechów, orzechów laskowych lub migdałów lub orzechów włoskich, możesz użyć suszonych owoców, zmielonych gofrów na chrupnięcie, ogólnie daj upust wyobraźni! Przechowuj cukierki w lodówce. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 35 % 29 g
węglowodany 54 % 45 g
474 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu rozprowadzamy skondensowane mleko, mleczną i ciemną czekoladę oraz masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść rondel w łaźni wodnej (dno rondla nie powinno stykać się z wrzącą wodą!) i przy ciągłym mieszaniu, mieszanina stopi się i stanie się jednorodna. Uwaga! Gdy tylko czekolada zacznie się topić, aktywnie mieszaj, aby czekolada się nie przegrzała i nie poszła na ziarna! Jeśli nagle wydaje się, że czekolada zaczyna się przegrzewać, weź patelnię z łaźni wodnej i aktywnie wymieszaj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopiona mieszanka jest bardzo gładka, błyszcząca, ale dość gęsta. Dodaj prażone orzeszki ziemne(w razie potrzeby możesz zastąpić je innymi orzechami).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę papierem do pieczenia. Rozłóż mieszaninę w przygotowanej formie i wyrównaj. Wysyłamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W gotowej formie batonik czekoladowy jest miękki i przypomina miękkie toffi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój tabliczkę czekolady na kawałki i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy