Masur-dal z czerwonej soczewicy

Poznaj kuchnię indyjską! Pyszne i zdrowe danie! W Indiach czerwona soczewica jest głównym produktem spożywczym na czczo, od nazwy samej soczewicy, a danie nazywa się Masur-dal, soczewica tej odmiany jest szybko przygotowywana i można z niej tworzyć różne odmiany potraw z wszechmogącymi dodatkami produktów.
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 16 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 51 % 33 g
354 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystko, czego potrzebujesz z góry

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kroimy losowo suszone morele i orzechy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szynkujemy zieleń

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj soczewicę w osolonej wodzie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    5 minut przed gotowaniem soczewicy, połóż suszone morele, orzechy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnym krokiem jest dodanie cebuli smażonej na oleju, gotuj przez minutę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj warzywa, spetsi, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia przez 5 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Serwujemy tak, jak życzą sobie nasi goście, którzy poszczą, podajemy danie główne, którzy jedzą w zwykły sposób, można podawać z rybą.Zdobądź apetyt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy