Zupa krem z marchwi i czerwonej soczewicy

delikatna kremowa zupa ładnie uzupełni Twój chudy stół!!! Zupa okazuje się bardzo delikatna. Jedyną rzeczą jest to, że następnym razem dodam trochę więcej dyni, jak na mnie, jej smak jest lekko zagubiony za soczewicą, ale i tak okazuje się bardzo smaczny. Jeśli nie pościsz, możesz podawać zupę ze śmietaną lub kwaśną śmietaną i gotować zupę nie na wodzie, ale na bulionie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 58 % 7 g
68 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę, marchewkę i dynię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij cebulę. Smażyć przez 1-2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dynię i marchewkę, wlej wodę, aby dno było pokryte, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czerwoną soczewicę i tymianek (lub inne suche zioła), wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I napełnij 0,5 l wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj, aż warzywa i soczewica będą gotowe. 5 minut przed gotowaniem dodaj sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś zupę do blendera i zmiksuj na puree. Jeśli zupa jest gęsta, dodaj trochę przegotowanej wody (jeśli nie pościsz, możesz dodać bulion lub ciepłą śmietanę, ogólnie skup się na swoim smaku).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zupę do rondla i zagotuj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj zupę z prażonymi pestkami dyni i grzankami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy