Zupa krem z marchwi i czerwonej soczewicy
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Posiekaj cebulę, marchewkę i dynię.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij cebulę. Smażyć przez 1-2 minuty.
Krok 4:
Dodaj dynię i marchewkę, wlej wodę, aby dno było pokryte, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 5:
Dodaj czerwoną soczewicę i tymianek (lub inne suche zioła), wymieszaj.
Krok 6:
I napełnij 0,5 l wody.
Krok 7:
Gotuj, aż warzywa i soczewica będą gotowe. 5 minut przed gotowaniem dodaj sól i pieprz.
Krok 8:
Przenieś zupę do blendera i zmiksuj na puree. Jeśli zupa jest gęsta, dodaj trochę przegotowanej wody (jeśli nie pościsz, możesz dodać bulion lub ciepłą śmietanę, ogólnie skup się na swoim smaku).
Krok 9:
Wlej zupę do rondla i zagotuj.
Krok 10:
Podawaj zupę z prażonymi pestkami dyni i grzankami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g