placki kalafiorowe

Czy twój maluch nie lubi kalafiora? Następnie poczęstuj go naleśnikami!!!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 50 % 13 g
121 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kapustę we wrzącej wodzie przez 4-5 minut. Spuść wodę, poczekaj, aż lekko ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij kwiatostany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, drobno posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce wymieszaj mąkę, kefir, jajka, wymieszaj, powinno uzyskać gładkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek, ser, sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj warzywa i dodaj do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kapustę siekamy, ale bez większego fanatyzmu, w puree nie trzeba siekać:) siekałam kombajnem w trybie impulsowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj, jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, możesz dodać trochę mąki, ale też nie daj się zbytnio ponieść emocjom (dodałem 1 łyżkę). Na samym końcu dodaj sodę i dobrze wymieszaj. Nie trzeba dodawać sody, bez niej uzyskuje się pyszne naleśniki z chrupiącą skórką, przypominające placki ziemniaczane, a z sodą uzyskuje się puszyste bułeczki, więc wybierz według własnego gustu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć naleśniki na oleju roślinnym przez kilka minut z każdej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy