skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy świeżą rybę, mam najświeższą barwenę (mój mąż ma wujka, zapalonego rybaka, więc jesteśmy po prostu zalewani świeżą rybą)). Możesz wziąć dowolną inną rybę, taką jak śledź, salaka, pstrąg lub makrela. Rybę należy zamienić w filet ze skórą. Odbywa się to dość prosto, miąższ jest cięty bliżej grzbietu ostrym nożem od głowy do ogona. Nie mogę tego pokazać, ponieważ sam robię zdjęcia.
Krok 2:
Następnie lekko posolić rybę, wziąć 1 łyżkę cukru + 1 łyżkę grubej soli morskiej i posypać filety, gdy będziemy zajmować się marynatą.
Krok 3:
Przygotuj przyprawy. Potrzebujemy kilku groszków czarnego, ziela angielskiego i różowego pieprzu, 1 łyżeczki nasion gorczycy i liści laurowych (mam je świeże, ponieważ na ulicy rosną drzewa laurowe i zawsze mogę zerwać sobie kilka liści)). I pokrój cebulę w pierścienie.
Krok 4:
Robimy marynatę, wlewamy do rondla 150 ml wody, wrzucamy przyprawy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 0,5 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i trochę ostudzić. Gdy marynata ostygnie, włóż rybę do niemetalowego pojemnika, układając krążki cebuli.
Krok 5:
Do ciepłej marynaty dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i 4 łyżki octu z białego wina 6% (można zastąpić jabłkiem). Napełnij rybę marynatą i włóż do lodówki. Będzie gotowy za 3-4 godziny. Jeśli jest większy, trzymaj go trochę dłużej w marynacie. Odcedź marynatę i napełnij rybę olejem roślinnym. Zjedzony natychmiast, musisz ugotować więcej)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Barwena gotowana - 115 kcal/100g
- Barwena świeża - 124 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g