Sałatka z awokado pod sosem musztardowo-miodowym

Jasny, pyszny, lekki, sycący, stanie się Twoim ulubionym! Już wiele opinii na temat tej sałatki i wszystkie entuzjastycznie pozytywne:)
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 30 % 7 g
164 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Awokado pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę i skropić sokiem z cytryny lub octem ryżowym (winnym). Dopraw oliwą z oliwek, dopraw solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidor jest również pokrojony w kostkę. Drobno posiekaj oliwki. Dodaj krewetki i wymieszaj sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj masło, miód i musztardę, aby uzyskać piękny i pyszny sos emulsyjny. Ułóż sałatkę w naczyniu do serwowania i dodaj sos.

każdy przepis nie jest dogmatem, ale przewodnikiem po działaniu, więc jeśli chcesz zastąpić krewetki rybą, a oliwki kaparami lub pomidorem Mango, możesz eksperymentować)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy