Lemoniada imbirowa

Zrób zdrową, orzeźwiającą i tonizującą lemoniadę DIY!
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
25 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min
umyj korzeń imbiru, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
wyciśnij sok z cytryn.
umieść patelnię z wodą na ogniu.Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum.Dodaj cukier lub miód,imbir,goździki i sok z cytryny.Doprowadzić do wrzenia i ponownie zmniejszyć do minimum.Gotuj przez około 15 minut. następnie dodaj liście mięty.Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostygnięcia na noc.Ochłodzić.
Lemoniada imbirowa jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy