Lemoniada imbirowa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
umyj korzeń imbiru, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
wyciśnij sok z cytryn.
umieść patelnię z wodą na ogniu.Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum.Dodaj cukier lub miód,imbir,goździki i sok z cytryny.Doprowadzić do wrzenia i ponownie zmniejszyć do minimum.Gotuj przez około 15 minut. następnie dodaj liście mięty.Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostygnięcia na noc.Ochłodzić.
Lemoniada imbirowa jest gotowa.
wyciśnij sok z cytryn.
umieść patelnię z wodą na ogniu.Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum.Dodaj cukier lub miód,imbir,goździki i sok z cytryny.Doprowadzić do wrzenia i ponownie zmniejszyć do minimum.Gotuj przez około 15 minut. następnie dodaj liście mięty.Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostygnięcia na noc.Ochłodzić.
Lemoniada imbirowa jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g