skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki na Charlotte bananową.
Krok 2:
Weź śmietanę, dodaj do niej sodę, uprzednio ugaszając ją octem. Następnie włóż cukier i skrobię, po rozpuszczeniu w pół szklanki mleka. Umieść gotową mieszaninę w łaźni wodnej i ubij ją przez 3-4 minuty trzepaczką.. Następnie po prostu gotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aby nie było grudek, aż zgęstnieje. Ostudzić, ale tak, aby krem był jeszcze trochę płynny, a nie całkowicie zamrożony.
Krok 3:
Banany obrać i pokroić w małe plasterki. Umieść je w ładnym szklanym wazonie.
Krok 4:
Ułóż kawałki ciastek na bananach, po uprzednim zanurzeniu ich w mleku.
Krok 5:
Wlej gotowy krem na wierzch i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby Charlotte zastygła.
Krok 6:
Przed podaniem udekoruj deser posiekanymi orzechami włoskimi i kawałkami bananów.
Krok 7:
Deser jest gotowy. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g