Tulumba
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić tulumbę, musisz zagotować wodę z olejem. Dodaj mąkę. Szybko wymieszaj i gotuj przez kilka minut .Ciasto lekko ostudzić i ubijając dodać jajka. Miałem bardzo duże jajka, więc ciasto wyszło cienkie. Nie bierz dużych jaj)))
przygotuj syrop: zagotuj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Można dodać około 20 mg soku z cytryny (mi się bez cytryny bardziej podoba)
podgrzej olej roślinny na patelni lub rondlu, Osadź tulumby 2-3 cm ze strzykawki do ciasta z ząbkowaną końcówką.
smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Zanurz gotowe tulumby w syropie na 10 minut.
przygotuj syrop: zagotuj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Można dodać około 20 mg soku z cytryny (mi się bez cytryny bardziej podoba)
podgrzej olej roślinny na patelni lub rondlu, Osadź tulumby 2-3 cm ze strzykawki do ciasta z ząbkowaną końcówką.
smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Zanurz gotowe tulumby w syropie na 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g