Tulumba

w Turcji to ulubiona słodycz! Gotuje tylko 30 minut, spróbuj I ty! Tulumba to turecka słodycz.Takie rurki z ciasta parzonego nasączone syropem. Przygotowanie jest bardzo proste i okazuje się bardzo smaczne. Przypomina mi & quot; słodkie ogórki & quot; z dzieciństwa. Dlaczego nazywano ogórki i nie rozumiem))))
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 54 % 36 g
węglowodany 40 % 27 g
429 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min
aby zrobić tulumbę, musisz zagotować wodę z olejem. Dodaj mąkę. Szybko wymieszaj i gotuj przez kilka minut .Ciasto lekko ostudzić i ubijając dodać jajka. Miałem bardzo duże jajka, więc ciasto wyszło cienkie. Nie bierz dużych jaj)))
przygotuj syrop: zagotuj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Można dodać około 20 mg soku z cytryny (mi się bez cytryny bardziej podoba)
podgrzej olej roślinny na patelni lub rondlu, Osadź tulumby 2-3 cm ze strzykawki do ciasta z ząbkowaną końcówką.
smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Zanurz gotowe tulumby w syropie na 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy