cukierki trufla z gorzkiej czekolady

z kawą to eksplozja smaku! Goście będą zachwyceni! To moje ulubione słodycze)))
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 55 % 29 g
węglowodany 38 % 20 g
418 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

czekoladę rozpuść w łaźni wodnej, dodaj masło i koniak i szybko wymieszaj.
zdejmij z kąpieli, lekko ostudź, wlej śmietanę i dodaj żółtko. Dobrze wymieszaj. Spróbować. W razie potrzeby dodaj cukier puder.
pozostaw na zimno na kilka godzin. Gdy masa czekoladowa stanie się jak plastelina, zwiń kulki i zwiń w posypkę.
posypką może być kakao, starte gofry, starte ciasteczka lub posiekane orzechy.
Przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy