cukierki trufla z gorzkiej czekolady
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
czekoladę rozpuść w łaźni wodnej, dodaj masło i koniak i szybko wymieszaj.
zdejmij z kąpieli, lekko ostudź, wlej śmietanę i dodaj żółtko. Dobrze wymieszaj. Spróbować. W razie potrzeby dodaj cukier puder.
pozostaw na zimno na kilka godzin. Gdy masa czekoladowa stanie się jak plastelina, zwiń kulki i zwiń w posypkę.
posypką może być kakao, starte gofry, starte ciasteczka lub posiekane orzechy.
Przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g